Bezoek de begraafplaats

De begraafplaats wordt in 1821 gesticht op een oude wal van het verdedigingsbolwerk de Ommerschans. Ze ligt aan de zuidkant richting Ommen en biedt plaats aan ongeveer 5500 graven, waaronder 500 kinderen. De indeling van de begraafplaats is overzichtelijk. Katholieken links (gewijde grond), protestanten rechts. De grafstenen vooraan zijn van personeelsleden van de Straf-en bedelaarskolonie en hun familie. De overleden kolonisten zijn zonder markering op het achterste deel begraven. De witte kruizen zijn van bewoners van de latere tbs-kliniek Veldzicht.

We lichten er één bijzonder verhaal uit. Op 15 oktober 1889 wordt de dertienjarige Sientje Hoogenberk, dochter van een kolonist, vermoord door een verpleegde van het Rijksgesticht Ommerschans. De moord zorgt voor veel ophef in de gemeenschap. Haar rustplaats is goed herkenbaar door de vlinders die op de grafzerk zijn aangebracht.

Bezoek onze activiteiten

Bezoek onze <strong>activiteiten</strong>

Rondwandeling met gids Gert en William

28/04/2024

Ontdek de rijke geschiedenis van de Ommerschans terwijl je deelneemt aan een rondleiding onder leiding van ervaren gidsen Gert en William. Laat je meenemen op een boeiende wandeling door het verleden.

Rondwandeling met gids Jannita en Henk

26/05/2024

Ontdek de rijke geschiedenis van de Ommerschans terwijl je deelneemt aan een rondleiding onder leiding van ervaren gidsen Jannita en Henk. Laat je meenemen op een boeiende wandeling door het verleden.

Rondwandeling met gids Simone en William

30/06/2024

Ontdek de rijke geschiedenis van de Ommerschans terwijl je deelneemt aan een rondleiding onder leiding van ervaren gidsen Simone en William. Laat je meenemen op een boeiende wandeling door het verleden.

Nog meer